Programma

#vOORENMETDEINWONERS

Voor en met de inwoners

Middel 1FOCUS8720 voor en met de inwoners

We focussen op dialoog mét de verenigingen, gezinnen, ondernemingen, jeugd en senioren waarbij we elk van hen ondersteunend versterken.

  • Inspraak en participatie - De inwoners staan prioritair voorop in wisselwerking met het gemeentebestuur. Inspraak én participatie zullen zodoende een belangrijke vernieuwing zijn met het huidig traditioneel éénrichtingsbestuur.
  • Dynamisch en Duurzaam Dentergem. Mét de jeugd, ondernemers, gezinnen, senioren Dentergem uitbouwen tot een prikkelend, ondernemend en duurzaam landelijk belevingsdorp, waar het aangenaam wonen, werken en genieten is voor jong én oud..
  • Versterken en verbeteren – door te behouden én te versterken wat goed is én te veranderen en verbeteren waar nodig.

We ondersteunen verenigingen financieel en logistiek, investeren in moderne en multifunctionele voorzieningen, bieden budgetvriendelijk zalenverhuur,  bevorderen inspraak en stimuleren hun betrokkenheid bij gemeentelijke evenementen.

  • Moderne voorzieningen: Slechts 32% is tevreden over de culturele voorzieningen in Dentergem. Dit is minder dan de helft van het Vlaams gemiddelde. Dit moet beter.  (*) Verouderde gemeentelijke gebouwen (Hondius, Pax, Joc) en accommodatie (geluidsinstallatie, voldoende stoelen, edm) worden doordacht en planmatig aangepakt. De toekomstige noden worden afgetoetst met de verenigingen. Investeringen gebeuren budgettair gebalanceerd, met oog voor duurzaamheid en multifunctionele inzetbaarheid.  Ook de buitenomgeving wordt in de plannen betrokken.  We stappen af van rigide hokjesdenken, oplapwerken en koterijen, maar werken aan functionele en inspirerende openbare ontmoetingscentra.  We werken de leegstand en verkommering (ZjuZjup, Bizarre,…) weg en willen het voormalige voetbalterrein te Wakken dat een nostalgische geschiedenis meedraagt en onderbenut wordt terwijl idyllisch gelegen, in overleg opwaarderen.
  • Toegankelijke zalen: We bieden verenigingen betaalbare zalen én willen éénmalig per jaar gratis het gebruik van een zaal aanbieden aan de verenigingen.
  • Financiële én logistieke ondersteuning:  We steunen jeugd, cultuur, sport, seniorenverenigingen aldus met correcter gebalanceerde subsidies en optimaliseren een meer proactieve  logistieke ondersteuning.
  • Inspraak en participatie: O.a. met een meer hedendaagse vergadercultuur willen we met de sport, cultuur-, jeugd en seniorenraden maximaal inzetten op inspraak, participatie en evaluatie.
  • Wederzijdse waardering: we betrekken verenigingen bij cultuurevenementen en historische aangelegenheden, en waarderen hun bijdrage met een bedanking.

We ondersteunen elke vorm van samenleven.  We investeren in kinderopvang en kwalitatief onderwijs.  We stimuleren creativiteit en bouwen met de betrokken partners aan flexibele en betrouwbare opvangopties.  We prikkelen met een idyllische trouwplek en ondersteunen bij verlies.

  • Betrouwbare en flexibele opvangopties - We werken aan aanvullingen aan het buitenschools en vakantie opvangbeleid uit dat tegemoet komt aan de hoge nood aan opvang en kampen [foto], aangepast aan leeftijd én noden. We promoten ook mee de mogelijkheid van tijdelijke speelstraten en staan open voor buurtvoorstellen.  We investeren in de kinderopvang en een  laagdrempelig het Huis van het Kind.
  • Harmonieus samenleven en betaalbare huisvesting - We hebben respect voor alle vormen van samenleven, alleenstaanden en gezinssamenstellingen. We zijn er ons van bewust dat jongvolwassenen, gezinnen én alleenstaanden zoeken naar een betaalbare woonst in eigen gemeente.
  • Kwalitatief onderwijs - We zetten verder in op kwalitatief basisonderwijs, investeren in hedendaagse, educatieve en duurzame accommodatie. We  stimuleren bewustmaking van de kinderen inzake verkeersveiligheid.  We dragen bij aan natuurbewustzijn met creatieve speelplaatsen.  We ondersteunen de teamgeest en het welzijn van onze leerkrachten. We verkiezen een kinderburgemeester.
  • Creativiteit - We zijn voorstander om het nieuw gebouw voor de tekenacademie in Dentergem een multifunctionele invulling te geven ondermeer door samenwerking met lokale kunstenaars, scholen en artistieke verenigingen. We willen dit uitbouwen tot een ontmoetingsplaats voor creatievelingen.
  • Prikkelende trouwplekken - In samenspraak willen we op zoek gaan naar een aanvullend idyllisch en functioneel gemeentelijk buitentrouwplekje om de huwelijksbeleving extra intimiteit te geven.
  • Ondersteuning bij verlies - We voorzien sterrenweides, geven aandacht aan de sterrenkindjes en starten een sterrenregister op.
  • Welzijn van het kind – Het welzijn van het kind staat voorop.

We versterken de lokale ondernemers door duidelijke communicatie, ondersteuning van lokale handel, innovatieve initiatieven, en netwerkevents die bijdragen aan een sterke economie.

  • Ondernemers als partners: De doorlooptijd voor vergunningen ligt in Dentergem bij één van de hoogste van West-Vlaanderen*[1], slechts drie (van de 64) scoren nog slechter. De werkgroep ondernemen is te weinig actief en ondernemers worden te vaak als administratieve last gezien. We zorgen dat ondernemers écht meetellen, focussen op de meerwaarde van ondernemers voor onze gemeente én de voordelen van lokaal wonen én werken.  We zorgen voor een aanspreekpunt en efficiënte wisselwerking tussen gemeente en ondernemers
  • Ondersteuning en heldere communicatie: (startende) ondernemingen krijgen een betere ondersteuning. We zetten in op extra personeelsondersteuning voor een vlotte doorlooptijd van vergunningen. Ondernemers worden tijdig en proactief geïnformeerd over projecten, wegenwerken en veranderingen én dit wordt
  • Lokale handel en duurzaam ondernemen: We zijn fier op onze gemeente, promoten en ondersteunen lokaal winkelen (korte keten, ….). We stimuleren de aanpak van leegstand en nieuwe vormen van ondernemen. We zijn trots dat de fruit- en landbouw alsook  de bouwnijverheid sterk aanwezig zijn in onze gemeente.
  • Netwerken versterken: We ondersteunen netwerkevenementen en ondernemersverenigingen (vb. Unizo) meer om netwerken uit te bouwen.  Met een actievere lokale werkgroep ondernemen komen we tot een daadkrachtig strategisch commercieel plan.

[1] Confederatie Bouw West-Vlaanderen

We ondersteunen jeugdverenigingen, bieden studie- en creatieve ruimtes, bevorderen jeugdparticipatie en creëren kansen voor ontspanning, talentontwikkeling en ondernemerschap.

  • Ondersteuning jeugdwerking - We ondersteunen de jeugdverenigingen gelijkwaardig en  optimaler, zowel op financieel vlak met gebalanceerde subsidies, als ook proactief op logistiek vlak (gebruik materiaal, vervoer, contactpersoon, …) én met oog voor mentaal welzijn.
  • Ontspanning & uitgaan : Wij gaan een nauwe samenwerking aan met bestaande verenigingen en organisaties om voldoende ontspanningsmogelijkheden aan te bieden. We verkennen ook gekende initiatieven (vb. UitPas, Roefel). We willen iedereen maximaal de mogelijkheid op ontspanning aanbieden.
  • Jeugdontmoetingsplaatsen - We voorzien een degelijk uitgeruste ontmoetingsruimte, gemeentelijk of    in samenspraak met ondernemers (durf out-of-the-box te denken), waar jongeren op hun eigen tempo creatief kunnen bezig zijn en ontspannen, studeren en/of de smaak naar het beroepsleven of verdere uitdagingen vinden.
  • Talentenontwikkeling en ontplooiing - We ondersteunen het ontdekken van talenten en faciliteren springplanken naar het beroepsleven zoals co-working plaatsen, creatieve start-ups of pop-ups, of talentontwikkelende initiatieven die innovatief denken en ondernemersambities.

We zorgen voor een zorgzame woonomgeving, bevorderen seniorenparticipatie, ondersteunen digitale vaardigheden, creëren toegankelijke openbare ruimtes, en bieden zorg en ondersteuning aan senioren.

  • Sénioren en zorgverleners écht waarderen - - We hebben twee sterke private woonzorgcentra, bereikbare dokters en zorgverleners, talrijke vrijwilligers en mantelzorgers. Niettemin zien we dat de gemeente de pluimen van al deze mensen maar al te graag op haar hoed steekt terwijl het nét daar tekort schiet.  We willen de rollen omdraaien.  We willen de senioren en hun familie méér wegwijs maken en ondersteunen in ‘wat er is én waar ze terecht kunnen’ en willen de  zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers écht naar waarde schatten én hun versterken in hun netwerk.
  • Zelfstandig wonen : We dragen bij aan comfortabel zelfstandig blijven wonen met diensten. Mèt veiliger en méér onderhouden voetpaden. We staan open voor alternatieve woonopties (co-housing, kangoeroe,…) of kleinschalig wonen om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen, met respect voor de dorpskarakteristieken en geven tevens aandacht aan sociale woningbouw.
  • Eenzaamheid tegengaan - We werken aan een inclusieve gemeente waarin jong en oud, buren, verenigingen, scholen en het lokaal dienstencentrum elkaar helpen. Meer bankjes, groen, en rustplaatsen laten toe om meer te genieten en actief betrokken te blijven in de buurt.
  • Seniorenparticipatie en duidelijke communicatie: We bevorderen seniorenparticipatie door een seniorenadviesraad. We zorgen voor heldere communicatie, zowel digitaal als op papier, om hen goed te informeren.
  • Dementievriendelijke Zorg: Geuren, kleuren, voelen, prikkelen herinneringen. We versterken een dementievriendelijke omgeving ook buiten het WZC.  
  • Woonzorgcentra: We onderhouden goede samenwerkingen met de private woonzorgcentra en het lokaal dienstencentrum.
#vEILIGHEID

Veiligheid

Middel 4FOCUS8720 veiligheid

We focussen op een (verkeers)veilig Dentergem

  • Betere basisvoorzieningen – Dentergem scoort onder het Vlaams gemiddelde. Slechts 25% is tevreden over de staat van de fietspaden, slechts 31% vindt dat er voldoende fietspaden zijn, slechts 34% vindt dat men veilig kan fietsen. De veiligheid van de fietsers en voetgangers moet beter. We investeren in voet- en fietspaden zowel voor onze schoolgaande jeugd, ter aanmoediging van fietsverkeer en voetgangers, voor onze sportievelingen en recreatievelingen.
  • Functionele fietsenstallingen – Slechts 13% vindt dat er voldoende fietsstallingen zijn. We investeren in kwaliteitsvolle fietsenstallingen aan de ontmoetingscentra, in de dorpskern, bij de bushalte,…
  • Leefbaar en veilig - We focussen op een leefbare en veilige mobiliteit, mét aandacht voor de woonzones. Asverschuivingen en verkeersdrempels hebben vaak niet het gewenste of zelfs omgekeerde effect. (vb. Wakkensesteenweg, Oeselgemstraat, Markegemsesteenweg, Kouterweg,… ) Planmatig streven we naar  optimalere of structurele  oplossingen. Ook voor lang aanslepende dossiers
  • Mobiliteitswerkgroep – Het verkeer moet in het algemeen geëvalueerd worden. We consulteren de buurt en starten een Waar nodig met een mobiliteitsstudie brengen we de knelpunten in kaart in functie van een mobiliteitsplan. We onderzoeken de nood tot aangepaste snelheden, afdoende signalisatie, fietssuggestiestroken en markeringen, de uitwerking van fietsstraten, (dynamische) zones 30, bekijken oversteekplaatsen,…
  • Duurzame mobiliteitsoplossingen - We staan open voor nieuwe duurzame efficiënte mobiliteit (deelauto’s en deelfietsen)en sensibiliseren hierover ook. We zorgen voor voldoende parkeerplaatsen dichtbij de dorpskern, ook voor mensen met een beperking. We zoeken een balans tussen vlotte bereikbaarheid en een groene omgeving. 
  • Zorgvuldig onderhoud – De weg in de Oostrozebekestraat was een ramp tijdens de voorbije wegenwerken waarbij de Mandelbrug was afgesloten. We kaartten dit nochtans voordien al meermaals aan  Inderhaast werden nu wat putten opgevuld.  We onderhouden de infrastructuur degelijker.  We vermijden oplapwerken.  - voor het maaien van bermen gelden regels. Men verschuilt zich vaak ten onrechte achter die regels.  Bermranden kunnen om veiligheidsredenen wel degelijk ook voor 15 juni beperkt worden gemaaid.
  • Parkeerdruk - We hebben aandacht voor leefbaarheid en de parkeerdruk in de straten. We werken adequate criteria voor kortparkeren
  • Veilige en zorgeloze route naar school. - De route naar school moet veilig zijn. Deze moeten doordacht worden met kindvriendelijke fiets- en voetgangersverbindingen naar school (vb. zebrapad Hekkenstraat, Oostdreef, verbinding Deinzestraat naar achterliggende woonwijken…), voldoende/verlichte zebrapaden, wegnemen obstakels, zichtbaarheid, kinderwagen/rolstoel… In overleg met de scholen en ouderverenigingen worden deze regelmatig geëvalueerd. We toetsen de behoefte aan fiets- en of schoolstraten af en werken dit uit.  We moedigen ouders aan om hun kinderen te laten stappen of trappen.  We sensibiliseren verkeersveiligheid en organiseren fietscontroles. 
  • Onbezorgd spelen - We zetten in op veilige, duurzame en onderhouden speelpleinen.
  • Zwaar verkeer – Sluipverkeer pakken we in functie van de leefbaarheid waar mogelijk aan via doordachte circulatieplannen en temperen zwaar verkeer waar mogelijk tijdens de schoolspits. (vb. tonnagebeperking)
  • Verkeersvertragende maatregelen - Ontmoedigende infrastructuur, zoals verkeersdrempels (vb. Vijvestraat) en asverschuivingen (Wakkensesteenweg, Oeselgemstraat, Markegemsesteenweg, Kouterweg,...) worden geëvalueerd naar veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie in overleg met de buurtbewoners.
  • Vlotte bereikbaarheid - We blijven alert voor een vlotte bereikbaarheid via het openbaar vervoer gezien de sterk uitgedunde haltes van de Lijn.
  • Veilig gevoel – veilige buurten - We maken de wijkagent voldoende kenbaar en zetten in op laagdrempelig en vlot contact met de politiezone en ordediensten.
  • Ontradende criminaliteit – We sensibiliseren, voorzien een systeem van GAS-boetes en plaatsen werkende camera’s waar nodig. Bij hardnekkigheid wordt streng Een combinatie van slimme camera systemen en de uitrol van een buurtpreventie netwerk moet helpen bij het ontmoedigen en verhinderen van criminaliteit binnen onze gemeente.
  • Cyberveilig: We evalueren de cyberbeveiliging om de digitale veiligheid te beschermen, sensibiliseren over levensnuttige apps (ken jij de 112, houvast, BE-alert app) en informeren hierover.
  • Hartveilig en toegankelijk - We moedigen de uitrol van AED-toestellen verder aan en waar mogelijk worden toestellen beschikbaar gesteld aan de buitengevel.
  • Gericht reageren bij noodsituaties - We onderhouden een vlotte samenwerking met de nooddiensten (MUG), brandweer en Mug heli alsook met de dokters en andere zorgverleners.
#BEREIKBAARHEID

Bereikbaarheid

Middel 3FOCUS8720 bereikbaarheid

We focussen op een vlot contact met de gemeente. Élk voor zijn noden.

  • Gerichte informatie: We zorgen voor tijdige en efficiënte informatie zowel op papier als digitaal.  Er komen (digitale) informatieborden om activiteiten in de kijker te zetten.
  • Informatie bij wegenwerken: Te vaak wordt er niet of te laat gecommuniceerd bij wegenwerken of wordt dit als verantwoordelijkheid afgeschoven op de aannemers.   Dit moet proactiever worden aangepakt met de buurtbewoners, omliggende gemeentes en ondernemers én ook worden geëvalueerd.
  • Contact: We zetten er onze schouders onder dat er genoeg betaalautomaten om geld af te halen in de buurt zijn en gsm-ontvangst.
  • Klantvriendelijk onthaal: We maken het gemeentehuis toegankelijker mét een onthaal, frissen het op voor een optimalere dienstverlening en aangenamere werkomgeving. We bekijken of verschillende diensten multifunctioneel kunnen werken (vb wat denk jij van een extra afhaalbalie in een andere deelgemeente  of in de bib). We zoeken een balans tussen een vrij consultatiemoment naast een vlot afsprakensysteem en (her)evalueren van de openingsuren (vb. één dag langer open).
  • Technisch meldpunt: We richten een beter werkend meldpunt voor het rapporteren van defecten mét een vlotte opvolging.  
  • Inspirerende bibliotheek: We ontwikkelen de bibliotheek als een multifunctionele ontmoetingsplek voor jong en oud, met inspirerende lees- en ontmoetingsmomenten. (vb. grootouder/kleinkind momenten, reiservaringen delen, creatief extra leesmomentje voor kinderen tijdens de vakantie,…).
  • Ondersteuning Kwetsbaren: We richten ons op laagdrempelig contact met het Sociaal huis. Kinderarmoedebestrijding, ondersteuning bieden bij het zoeken naar gepaste thuiszorg, betere mantelzorgondersteuning, en toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit of verhoogde kwetsbaarheid omarmen we.
  • Respectvol Herdenken: Meermaals kaartten we de slecht onderhouden begraafplaatsen aan tijdens de gemeenteraad. Deze moeten er niet alleen op 1 november of met de verkiezingen proper bijliggen. [foto begraafplaatsen], We bekijken onze begraafplaatsen hoe we ze beter kunnen onderhouden en kunnen opwaarderen.
  • Rust en Sereniteit: We hebben aandacht voor goed onderhouden toegankelijke paden, watervoorziening, extra groen en comfortabele zitplaatsen zodat bezoekers in rust kunnen herdenken en mijmeren
  • Respectvolle Invulling van kerken: We gaan in overleg over de toekomst van onze kerken, met oog voor religieus respect en innovatieve invulling.
  • Erfgoed koesteren: We koesteren onze lokale tradities en ambachten (Goethalsmolen, brouwerij, vlas, gewezen dichters en kunstenaars…), werken samen met verenigingen en betrekken jongeren om onze geschiedenis levendig te houden.
  • Cultuur Bevorderen: We faciliteren cultuurinitiatieven met toneelgroepen, muziek,  dansverenigingen en culturele verenigingen.
  • Evenwichtiger financieel beheer: Een verstandig financieel beleid, met voldoende buffer, is wat we beogen. Maar we hebben geen schrik om investeringsbeslissingen te nemen die de leefbaarheid van de gemeente significant verbeteren.  Dit alles in samenspraak met de inwoner. Om transparant te zijn wordt jaarlijks heldere en begrijpelijke informatie hierover verstrekt aan de inwoners.
  • Gastvrij Ontvangst: We willen een onthaalbeleid waar nieuwe inwoners en nieuwe ondernemers zich écht welkom
  • Betrokkenheid: We bouwen de lentedrink uit tot een dynamisch evenement dat ook onze trekpleisters in de kijker zet én de betrokkenheid van inwoners, verenigingen en ondernemers versterkt én staan open voor frisse ideeën voor onze kermissen.
  • Waardering en Welzijn: We willen inzetten op ondersteuning, waardering en het mentaal welzijn van het gemeentepersoneel, bedankingen van de verenigingen en hartverwarmende momenten voor senioren.
  • Voorbereid en Doordacht: We blijven graag zelfstandig, maar bereiden ons voor op een verplichte fusie met een andere gemeente, waarbij we liever kiezen voor een weloverwogen samenwerking dan een gedwongen huwelijk.
#NATUURBEWUST

Natuurbewust

Middel 7FOCUS8720 natuurbewust

We koesteren het natuurlijke karakter van onze gemeente en de landbouw. We erkennen het belang van een groene leefomgeving voor het welzijn van onze inwoners. Natuur en landbouw integreren we met recreatie en toerisme.  We zijn ons bewust van klimaatuitdagingen.  Natuurbewust versterken we Dentergem tot een dynamische en duurzame gemeente.

  • Groen en Leefbaar: We zorgen voor meer groen in onze dorpskernen mét behoud van de vlotte bereikbaarheid en toegankelijkheid voor alle inwoners, inclusief senioren en mensen met een beperking.
  • Sociaal en Toegankelijk: We plaatsen comfortabele zitbankjes, ook in de buurt van seniorenvriendelijke locaties, en fleuren op met bloemrijke perkjes.
  • Gezond Bewegen: We werken aan toegankelijke wandel- en fietspaden, zodat iedereen kan genieten van de natuur.
  • Balans Natuur en Recreatie: We versterken de identiteit van Dentergem door onze natuurgebieden (Baliekouter en Mandelvallei, Meikensbossen en geboortebos, Neerhoek en Oude Leie) en sterke aanwezigheid van fruitteelt en landbouw als uithangbord voor heel Dentergem  te versterken, te promoten en tegelijkertijd te beschermen.
  • Duurzaam Toerisme: We bouwen de infrastructuur in en rondom onze natuurgebieden verder uit met creatieve rustplaatsen en milieuvriendelijke accommodaties, met respect voor de natuurlijke schoonheid. We ondersteunen natuurexcursies en seizoensgebonden evenementen om bezoekers te informeren en te betrekken bij onze natuurlijke en historische rijkdommen. We zetten in op overleg en samenwerking met lokale verenigingen, omwonenden en bovenlokale instanties zoals natuurorganisaties en toeristische diensten om gezamenlijk strategieën te ontwikkelen die zowel toerisme als natuurbescherming bevorderen.
  • Traditie en innovatie: Ook landbouwers zijn ondernemers. We koesteren de traditionele landbouw en promoten de korte keten. We staan open voor innovatie.
  • Klimaatplan - We werken bewust en niet enkel omdat het moet aan een klimaatbeleidsplan en betrekken onze inwoners actief bij duurzaamheidsinitiatieven.
  • Klimaatbewust - We zorgen voor een regelmatig ecologisch onderhoud van beken en bermen, we voorzien een meldpunt en brengen in overleg probleemsituaties in kaart, bekijken de noodzaak van structurele aanpassingen met de betrokkenen. 
  • Groene Energie: Het aantal laadpunten ligt sterk onder het Vlaams gemiddelde. (*)We investeren verder in gemeentelijke zonne-energieprojecten en LED-verlichting om energiekosten te verlagen en doen een inhaalbeweging om meer en centraal laadpunten te voorzien.
  • Een schonere omgeving: We zoeken een balans tussen afvalvermindering en de toegankelijkheid en betaalbaarheid van het containerpark. We stimuleren buurtinitiatieven zoals moestuinen en composteren, ondersteunen  “mooimakers en mooimaak” initiatieven en gaan sluikstorten en zwerfvuil actief tegen.
  • Doordachte waterafvoer: De uitvoeringgraad van rioleringen ligt onder het Vlaams Gemiddelde. (*) We hebben aandacht voor de hinder naar de omwonenden bij de uitvoering van rioleringswerken.
  • Sportfaciliteiten: We herbekijken hoe we aan de sporthal meer verbinding kunnen creëren met de buitenomgeving (minder betonnen blok gevoel), waarderen het lokaal achter de sporthal op én ook voor de gebruikers van de cafetaria voorzien we meer groen.
  • Gezonde Geest en buitensport: We stimuleren sportklassen en  naschoolse sportprogramma's om kinderen en jongeren actief te houden en hen de kans te geven verschillende sporten te proberen. We ondersteunen workshops en trainingen gericht op mentale gezondheid, zoals mindfulness, yoga, en stressmanagement. We hebben bij onze groenzones oog voor buitensporten (outdoor fitness en bootcamp-sessies).
  • Actief en Verbonden: We ondersteunen sportverenigingen en zorgen voor regelmatige initiatieven om sport toegankelijk te maken voor iedereen. We werken samen om sportlessen aan te bieden voor alle leeftijden en deze laagdrempelig te maken.  We ondersteunen speciale sportprogramma's voor ouderen, om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.
  • Mens en dier: We hebben oog voor hond en baasje, ruiter en paard, duiven- en vinkensport ter bevordering van het fysiek en mentaal welzijn.  (We sensibiliseren hondenbezitters en voorzien vuilnisbakken met hondenpoepzakjes). We hebben aandacht voor wildbeheer en ondersteunen dierenclubs, tradities (St. Hubertus) en hengelsportverenigingen.

Wij bij Focus8720 hebben ons programma klaar. De burgerbevraging zorgde voor waardevolle input.  Dank daarvoor! Een programma dat niet alleen onze visie weerspiegelt, maar ook de stem van onze inwoners. 

Wij horen graag van u! Uw inbreng is cruciaal om echt verschil te maken.